Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
15.5.2007, Jan Vítek, aktualita
Software s otevřeným kódem porušuje naše patenty, říká společnost Microsoft dle serveru DailyTech. A zatímco zastánci Open Source namítají, že tento software napomáhá své odvětví vyvíjet daleko lépe než cokoliv, s čímž může přijít Microsoft,...
Jezevec (111) | 9.6.20070:26
S podobnou rétorikou bych byl opatrný, taková Vista je přeplněna prvky MacOS­(X­). Apple a Microsoft spolu ovšem kupodivu poslední dobou vycházejí poměrně dobře, počítám, že vztahy budou i nadále dobré ­(jasným úkazem je např. program BootCamp od Apple, umožňující bez emulace podporu Apple souběžnou instalaci Win, nebo licenční nejvýhodnější přechodová politika MacOS­-Win podporovaná, nebo spíše tolerovaná, oběma společnostmi.

Osobně musím vyjádřit jisté pochybnosti, zda­-li ony softwarové patenty mají skutečně takovou váhu, aby rozumně uvažující soudy např. v EU dovolily MS vyžadovat po producentech open source nějaké prostředky, v USA je to jistě možné, jak již patrně zvážil Novell.

Musím říct, že souběžně provozuji vždy nějakou zkušební distribuci Linuxu ­(momentálně kUbuntu ­- Ubuntu Debian + KDE­) a Windows, a oba programy mají své výhody a nevýhody, a to poměrně výrazně. Časem, až budou ovladače a celkově systém některé z volně dostupných distribucí na adekvátní úrovni, kompletně přejdu na open source, ušetřím velké množství finančních prostředků.
Odpovědět0  0
Tomas.K | 11.6.200722:11
na adekvátní urovni... možná bych řekl, že díky politice microsoftu nedělat zadarmo, mají na to být vždy o kousek napřed. Co se týče tzv. ­"ušetření financí­" to platí maximálně pro domácího uživatele a ne firmy. Ty by leckdy investovali nakonec mnohem víc za nějaký support pod linux, zda by se ho vůbec dovolali.Poplatky za licence je to nejmenší.
Odpovědět0  0
JIP.XF.cz (99) | 20.5.200717:54
..ale stejně to zkoušejí dál...
Chtějí vyvolat pocit, že jim někdo něco dluží, že jsou potřební.

Všem doporučuji film ­-Piráti ze Silicon Valley­-, kde jsou zajímavě znázorněny osoby Gatese a Ballmera;)
Odpovědět0  0
Tomas.K | 20.5.200718:26
Už to skoro mám, na to se rád podívám :)
Odpovědět0  0
GvH (19) | 17.5.200723:43
BTW přístup k softwarovým patentům je zásadně rozdílný v USA a v Evropě. Tady jim to neprojde.
Odpovědět0  0
Tomas.K | 16.5.200717:41
jak říkám za práci je normální platit. Je doba demokracie a kapitalismu, systém patentů tu je ­(i když já osobně s nějakými prvky nesouhlasim­) a Microsoft ho prostě využívá.Celý MS je proste jeden velkej a DOBREJ byznysmen. Kdybyste byli na jejich místě, věřtě, že se chováte stejně a na nějakýho názoru v ujetý diskuzi si nevšímáte. Možná kdybyste byli na jejich místě, tak byste ani charitu a další organizace nepodporovali a prachy jen syslili.... Na druhou stranu tohle linux nemůže co :­) nula z nuly pojde
Odpovědět0  0
MuadDib (85) | 17.5.200710:47
Presne tak, lenže Microsoft od nás evidentne chce, aby sme mu platili za nič, len preto, ­"že je to normálne­" ­- a svoju vlastnú prácu!
Microsoft hlavne zneužíva štátnu moc na zlodejčinu a krádež verejných statkov. To je typický pohľad Microsoftu ­- ukradnúť niečo, čo je verejné ­(=odpozerať to­), zamknúť si to u seba a vyhotoviť si z toho napr. obrazovú dokumentáciu ­(=patentovať si to­) a následne žalovať všetkých, ktorí doma to isté, čo Microsoft pôvodne odcudzil.
Tento kapitalista evidentne považuje za normálne, aby ste mu platili, aj keď s ním nechcete mať nič spoločné.
Systém patentov je výmysel zločineckého kapitalizmu, ktorý iba brzdí rozvoj a bráni so voľnej súťaži.
Takýto kapitalista hlavne potrebuje ­"oceľovú pilulku­" do hlavy, to je ten správny liek na nenažraných kapitalistov, spolu s liečebnou metódou nazývanou ­"znárodnenie­", to by posunulo celý vývoj dopredu.
Odpovědět0  0
cml11 (419) | 17.5.200712:19
S tím znárodněním, ocelovou pilulkou a spol. jsi to už trochu přehnal, nemyslíš?!
Odpovědět0  0
MuadDib (85) | 17.5.200719:33
Já vím to byla jen taková udička, ve skutečnosti by byli mnohem užitečnější v nějakém gulagu.
Vážně, když si přečteš, co S. Ballmer napsal, tak bych to viděl na doživotní pobyt na psychiatrické léčebně. A normální, ani té sovětské...
Odpovědět0  0
Tomas.K | 17.5.200713:04
nu dobrá pokud si myslíš že za komunistů bylo lépe, tak jsem ve špatné diskuzi. Z toho mluví závist a nedomyšlenost. Bych tě hnedka šoupnul do dob komunistů abys viděl jaký to bylo když bylo vše zestátněné ­- ty ­"pokroku­".
Odpovědět0  0
MuadDib (85) | 17.5.200719:48
Asi ano, jsi ve špatné diskusi, agente provokatére z Microsoftu, byl jsi odhalen. Nejdříve by sis asi něco měl nastudovat o vlivu patentů na technologický pokrok a jeho efektivitu. A zejména těch softwarových patentů. Možná by ses pak vzpamatoval z toho prokapitalistického blouznění.
Odpovědět0  0
cml11 (419) | 17.5.200712:23
Kdybych měl prachů víc než dokážu kdy utratit, taky bych se věnoval dobročinnosti.Vždyť je to tak příjemné, dávat někomu drobky od stolu a dívat se jak je šťastný. Kdo má domácího mazlíčka, jistě ten pocit zná:)
Odpovědět0  0
Tomas.K | 17.5.200713:12
i na tom je něco pravdy.Ale když se nad tim zamyslíš, on nemusí dělat už nic a přesto pořád něco dělá ... :­) Nikdo tady ho neznáme osobně. Tak je pak trochu tvrdý tvrdit že by potřeboval ­"ocelovou pilulku­". Teď mě eště napadlo tak musím reagovat na příspěvek výše. Znárodnění nebraní volné soutěži a kapitalismus jo? Máš pravdu nebraní, protže tam žádná není. Vrať se do školy...
Odpovědět0  0
cml11 (419) | 17.5.200713:37
Doufám, že mě patřily jen ty první dvě věty... Nikdo ho neznáme, to je fakt. On je podle všeho co se o něm ví člověk velmi činný. Z toho co jsem kdy slyšel, tak alespoň jednu dobu se projevoval jako fanatický workoholik a nutil k tomu i své okolí. Tímhle úsilím, obchodnickým talentem a drzostí z MS udělal téměř monopolního giganta v oblasti PC i přesto, že produkty které k tomu byly použity nikdy nebyly zrovna špičkové. Ten člověk má můj obdiv jako obchodník bez skrupulí, ale když o něm někdo prohlásí ­"přijel počítačový génius­", tak mě může vzít ďas. A to, že MS nadále pokračuje ve své strategii zničit vše ostatní kromě sebe a stát se ­"Softwarovým hegemonem­" je podle mě věc které bysme se měli bát.
Odpovědět0  0
Zajda82 (7) | 17.5.200713:45
ja osobně se považuji za meziplatformního člověka a využívám oboje a úplně nejradši bych přidal i další platformu ­(mac­) ale na to nemám zatím peníze :­-­)

ale k věci, MS má peníze, to všichni víme, a prostým faktem je, že díky těm penězům mají možnost zaměstnat ty nejlepší vývojáře a to také dělají! Ti nejlepší vývojáři rozhodně nedělají mizerné produkty a to co obyčejný BFU už vůbec nevidí jsou produkty pro vývojáře, už jenom nový .NET 3.0 a .NET 3.5 jsou projekty samy o sobě fascinující. Co se týče operačních systémů, tak doba, kdy MS produkovalo zmetky je také dávno pryč. Mají ty nejlepší lidi!! ­(naštěstí ne všechny­).

A úplně prostým FAKTEM zůstává, že monopol nemonopol, být jejich produkty tak ­"nahovno­" jak tu mnozí snažně tvrdí, nebyli by tak rozšířené a už vůbec by za ně někdo neplatil!!! To je prostě trh.

Monopol, hegemonie, nefér hra,.......ANO SOUHLASIM.

Nekvalitní produkty, ba dokonce zmetky??.........Dávno NE!
Odpovědět0  0
cml11 (419) | 17.5.200713:58
NET nepoužívám, nemohu soudit. Já vycházím z možností produktů pro běžné užívání a tady je situace velmi mizerná. V poslední době jsem měl v rukou pár ­"posledních­" produktů a můžu říct, že Office i Vista mají stále zásadní problémy, které bych u firmy která si může dovolit zaplatit v podstatě kohokoli, toleroval snad jedině u alpha verze zcela nového produktu. Jestli tohle tvoří ti nejlepší lidé jak říkáte, je opravdu smutné kam zmizela inteligence. Zřejmě je pravdou jisté staré rčení že ­"inteligence je na světě pořád stejně, jen lidí přibývá­":­) Co se týče konkurence MS, jediná která tu podle mého názoru má do budoucna šanci je Google.Ano, zatím se nedostala tak daleko aby se pustila do vývoje vlastního OS, ale je to jediná firma která má v tomhle odvětví v současnosti dostatečný potenciál postavit se proti MS..
Odpovědět0  0
Tomas.K | 17.5.200714:19
Souhlasim se Zajdou82, konecne nejaky clovek ktery nema krev v ocich pri pohledu na napis Microsoft. NET je skvela technologie,ktera nema obdoby a svete div se linux s ni neprisel. Vychazet s produktu pro bezne vyuzovani, tak je pro mnohe lidi linux bezne nevyuzitelnej. Jak uz jsem vyse psal uz jen pri instalace blbe ­"nove­" tiskarny by stravili tri nedele a pak by zjistili ze stejne musi za ovladac zaplatit. Krom toho jak je vidno asi Visty teda nepoužívaš, já je narozdíl od tebe používám :­) ač sem si vědom nějakých neduhů, na kterých už kluci určitě makaj ­- tak furt nemůžu najít ­"zásadní problém­" všechno funguje... kde je ten zásadní problém? nejde ti hra? chybí ti opengl? :S ... Google je ­"zatím­" trochu z jiné branže.
Odpovědět0  0
cml11 (419) | 17.5.200714:25
V mém případě byl nejzásadnější problém Vist v tom, že se mi PC na WiFi síť přes kterou mám připojen internet připojil někdy hned, někdy až po nějakém přemýšlení a někdy taky vůbec ne.IrDa adaptér zcela nefunkční, některé programy stále padají, takže k těm hrám jsem se ani nedostal. Vydržely 3 dny, kdy jsem z prvního nadšení došel až k totálnímu ­"nasrání­":)
Odpovědět0  0
Tomas.K | 17.5.200717:24
tak to je zajímavý možná že už udělali nějakej update na WiFi, ale mám to také tak a žádný problém nemám... IrDa bohužel nemám ­(ale neřekl bych že je to zásadní problém a že nejde žádný adaptér­) co se programů týče, některé nemají podporu Vist, ale to není vina jenom microsoftu, jde i o to jak jsou napsané. Krom toho většina stěžejních programů má své alternativy nebo nové verze...
Odpovědět0  0
cml11 (419) | 18.5.20076:33
S tím updatem nevím nevím, měl jsem zapnuté automatické aktualizace a nechal stáhnout všechno co ke stažení bylo, aniž by to pomohlo. Každopádně kdybych ten systém chtěl reálně koupit v plné verzi která by mě neomezovala v upgradech počítače, dal bych za něj podle současných ceníků kolem 13 000 Kč, za což bych dostal přinejmenším aktuálně nepříliš použitelný software. Tak si říkám, že je to pěkná lichva..
Odpovědět0  0
Tomas.K | 18.5.200710:46
myslim ze Microsoft pocita ze tato verze prodeje mezi obycejnymi uzivateli moc nepoleti :­) proto jsem uz narazil na par obchodu kde prodavali jen OEM navzdory vsem predpisum o hardwaru... a kdyz se ti to jednou podari koupit :­) tezko ti nekdo bude dokazovat k jakemu ze pocitaci si to kupoval :­)a ver ze s tim MS pocita... tudiz defacto je cena 4700 za Ultimate ­(2800 Home Premium­). To neni tak strasne, kdyz si predstavim ze kde kdo vyhodi dvojnasobek za grafickou kartu. Krom toho vetsina lidi ty Windowsi urcite taky nema koupene :­) takze k nim prisli asi jako k linuxu :­) i s tím MS pocita :)
Odpovědět0  0
Trk | 31.5.200712:00
Nejsem si uplne jisty, ze jsi pochopil princip OEM, ktery byl aplikovan na Vistu. Jiz zde neni zadna vazba na HW, staci kdyz prohlasis, ze jsi system builder a muzes je koupit samostatne. Ovsem, nesmis pozadovat zadnou podporu od MS, mimo regularnich update, dostupne pro vsechny uzivatele ­"Genuine­" Windows
Jinak, system builer, treba firma xxxyy od ktere jsi koupil pocitac s OEM verzi a nalepenym stickem na krabici pocitace je pro tebe support kontakt.
Odpovědět0  0
Tomas.K | 17.5.200714:08
Nevim proč se bát :­) já nemám takové apokaliptistické vize. Ty šířejí jenom ti, které čeká pomyslná záhuba . Takhle nějak ­(kdyby náhodou­) by to mohlo být : Vliv a monopol microsoftu bude vzrůstat. Patentově odsoudí zbytek jiné komunity, ti budou bez legální práce.MS produkty zavalí svět. Tím pádem všichni budou muset mít pomalu a jistě microsoft :­) Poptávka stoupne do míst kde MS ještě nebylo. To ovšem znamená, že všechny pobočky na světe budou muset přijímat nové programátory ­(což je šance pro ty fanatiky open sourcáře, který furt rádi něco kutěj­). Ten fakt, že pak bude Microsoft pln tědlech lidí rozhodně nezapříčiní pokles kvality výrobku nebo vývoj, spíš naopak :­) Jak krásnej obrázek při pohledu na celosvětovou komunitu, která vyrábí jeden systém :­) Nebyl by konečně dokonalej? A Cena? ta by šla dolů pro normálního uživatele. Protože kdyby měl microsoft monopol získá podíl z trhu, kde předtím nebyl zisky se zvýši a cena systému půjde rapidně dolů :­) Krom toho si ho koupí víc lidí... zmizí problémy s nekompatibilitou a tyhle diskuze se budou moct zrušit... Není zapotřebí vidět všechno černě, třeba by pak měl windows víc prvků linuxu.......... Já bych mohl natočit film :­) Mrkněte ČEZ má taky naprostej monopol :­) a nikomu to moc nevadí :­) žijem :­) počítače běžej :)
Odpovědět0  0
Zajda82 (7) | 17.5.200714:14
zapoměl jsi zmínit, že v microsoftu bude dělat celá planeta a kdo jenom zmíní google, odsunou ho na Mars :­-­)­)
Odpovědět0  0
vodic (56) | 17.5.200714:23
Dovol, abych te citoval ­"Vrať se do školy...­". Nic jineho se totiz neda rict na tvrzeni, ze diky monopolu pujde cena systemu rapidne dolu. Neprastil ses nahodou dneska do hlavy?
Odpovědět0  0
Tomas.K | 17.5.200714:29
Zaprve sem rikal ze je to mozna ­"vize­" a za druhy proc ne... rikam ze vsichni jsou strasne skepticky, óóóóó monopol to budeme URČITĚ plati víc páč tam dělá hajzl a bude chtít si namastit kapsu :­) Pocitejme s tim ze Bill ma dobre srdce. Uz tak ma penez ze je neutrati vic jich nepotrebuje, tudiz nemusi delat tak drahe systemy :­) Protoze se mu to vrati v poctu prodanejch dvdcek ­(ten pocet by se nekolikrat zvedl)
Odpovědět0  0
cml11 (419) | 17.5.200714:33
Nenapadlo tě, že v MS není jen jeden člověk který chce být miliardář?Zvlášť když tam chceš zaměstnat půl planety:­)­)­))
Odpovědět0  0
MuadDib (85) | 17.5.200719:46
Presne tak!
Tak naivné názory, ako tu prezentoval Tomas.K, to sa veru len tak nevidí...
V skutočnosti je Microsoft kapitalistická firma, takže sa bude snažiť žmýkať stále viac a viac! Je to totiž ich ­"povinnosť­" v kapitalistickom systéme, už len s ohľadom na konkurenciu ­- terajšiu, alebo hoci aj budúcu.
Tomas.K si zreme predstavuje pod Microsoftom nejakú socialistickú charitu, či čo...
Odpovědět0  0
Tomas.K | 17.5.200719:56
Cele to co sem nastinil je nerealne... stejne jako vase apokalipticke vize ala MS monopol...Mozna se budu opakovat, ale monopol si nemuze delat co chce... a se socialismem me nestotoznuj... uz je ta diskuze dlouha :­) ani naznak patentu :­)
Odpovědět0  0
cml11 (419) | 17.5.200714:31
ČEZ je opravdu dobrej příklad.Firma která může se schálením státu ­(který je její akcionář je zainteresován na vytvářeném zisku a tudíž podjatý­) vybírat víceméně libovolně vysokou daň ze života. Nezávisle na skutečných nákladech svého produktu.

K tvé představě co se stane až MS zničí konkurenci lze říct jen tolik, že zcela ignoruje základní tržní principy.Proč by se měla firma, která jde tvrdě za ziskem stát doročinnou organizací zaměstnávající nadbytečné lidi a rozdávající své produkty víceméně zdrama? Nepřipadá ti to jako komunismus?
Odpovědět0  0
Tomas.K | 17.5.200715:04
Existuji instituce pro rizeni monopolu, stát nemuze delat co chce, krom toho ted cast akcii prodal:­). K me Orwellovske teorii :­) ­- prostě není možné smýšlet takto, to by mě pak zajímalo, proč ČEZ nedává 100Kč­/KWh. Prostě je to možnej dokonce i z části realnej vyvoj kdyby :­) kdybys si měl monopol tak je ti jedno jestli ti mesicne jde 1000000000000 nebo 1000000000000000.... Krom toho, verit v to ze jestli microsoft bude mit monopol pak budem VELKEJ TRESK, BUM, more zaplavi vsechno a buh ztvori Petra a Ilonu... je taky smesne.
Odpovědět0  0
wrah (108) | 17.5.200715:29
Děsně mě štve, jak pokaždé když zvednou ceny, tak následuje tisková zpráva, jak jim stoupli zisky. A takhle by to dopadlo i s tím MS
Odpovědět0  0
MuadDib (85) | 17.5.200719:51
"Instituce pro rizeni monopolu­" ­- ROTFL, tys mě vážně dostal...
Odpovědět0  0
Tomas.K | 17.5.200719:58
Antimonopolní úřady sou k čemu? Vychovávaj králiky ne?
Odpovědět0  0
MuadDib (85) | 17.5.200720:34
Chceš snad říci, že antimonopolní úřady *řídí* ty monopoly?
Nikoliv, jen se je snaží různými způsoby ­"omezovat­" ­- což ovšem v kapitalistické ekonomice ani není dost dobře možné. Nehledě na to, že takové úřady jsou už z principu antikapitalistické. A to pak ti kapitalisté děsně řvou...
Takže ono to vlastně ani moc nejde...
Odpovědět0  0
Tomas.K | 17.5.200722:54
No a tim ze je ridi sem nemyslel nic jinyho nez to ze jim hazej klacky pod nohy. Však o omezení jde , proste i monopol nemuze vsechno a to treba jen proto ze je to monopol. Prave tyto urady zamezi napriklad CEZu nastavit 100Kč­/KWh aniz by bouchlo 50% jadernych elektraren na svete.
Odpovědět0  0
Tomas.K | 16.5.200717:15
No samozřejmě, našli se tu i tací, kteří rádi chytnou za slovo :­) Kluci řeknu Vám jedno ­- mrkněte do slovníku, co to znamená hyperbola, dejte si to do kontextu a pak pochopíte.Argumentace jako non PC systémy? myslím že trošičku offtopic.MS šlohl Unixu okna? si děláte srandu.Plně souhlasím s příspěvkem pod tím.Existuje mnoho výrobců a druhů toaletního papíru a všichni je balí do roliček ­- zkus vyřešit tohle. Obšlehlá okna je tak ubohý a věřím, že s tím nepřijde ani microsoft :­),to maximálně tady někdo v diskuzi. Souhlasím s tím, že každý systém má něco do sebe. Každý se na něco hodí víc a míň blabla... Vista, že má bugy? Ano má je... jakej systém byl hned po uvedení dokolanej?....MS má vynikající podporu, jo to open source linux má taky veeeelikou podporu mezi uživateli,ale kdejaký firmě je takováhle podpora k ničemu. Stojím si zatím, že až Vistu vychytaj, tak to bude jeden z nejlepších systému pro desktopové počítače ­(co se koncepce, technologií a hlavně uživatelské přívětivosti týče­) ­- hovoří pro mě právě i ta používanost. Linux je fajn systém, kterej si snadno a rychle přizpůsobí člověk sobě, vidí mechanismus, do kterého může manuálně zasáhnout ­- dobré pro použítí například pro server ­(mám rád debian­), ale jinde efektivita práce klesá ­(jakej linuxář se chytí s nějakým testem výkonu čehosi???­). Krom toho zkušenější uživatelé toto udělají s Windows také ­(a zkušenějším nemyslím ty co tvrdí ­- znám Windows jako svoje boty ­- jsou jak pro děcka­).Dále jeden příkladný fakt, zkuste rozjet novou 3­-4in1 tiskárnu třeba od Canonu pod Linuxem aby hned všechno šlo. Bohužel jsi uvědomuju, že už je to celé tročku offtopic, ale to už ta reakce na ­"nejlepsi­" byla taky. Nevím, jestli to někomu nepřijde divné, ale přispívají sem skoro samý linuxáři a navzájem si ­(s pardónem­) ­"přichcávají­"... Čest tomu, kdo si dovolí oponovat :)
Odpovědět0  0
Tomas.K | 16.5.200710:54
Koukám, že se tady sešel samej ­"chytrej­" linuxář, kterej nejpíš už má nějakej ten systém naprogramovanej, takže samozřejmě víte, o čem mluvíte. Pokud vim je normální že se za práci platí aspoň v ČR tedy nechápu, co dělá microsoft špatně.Za hry platíš, za filmy platíš, za hadry platíš.Proč bys neměl platit za něco, co je teď ­(ať se Vám to líbí nebo ne­) nejlepší systém na světě ­- Windows Vista ­(hyperbola­) ­- když na tom ty programátoři stráví moře času a z něčeho žít musí. Polovina z vás tady ani určitě neví nic o těch patentech a troufám si říct, že Steve Ballmer do toho vidí víc než vy. Prostě jsou tu furt takové děcké tlachy jako Microsoft je shit a LINUX je nejlepší a ­(o 3000 levnejsi:­)­) A ještě jedna věc v diskuzi sem narazil na to že Bill Gates okopčil něco z MACU dokonce LINUXU na svých prvních windowsech. To by mě zajímalo co,kyž prvních windows nebyl operační systém jako takový, byl to program pod dosem.A taky bych rád slyšel třeba prvky linuxu ve Windows 98, když to pak obšlehl všude. O tom víte asi jako o patentech ­- samozřejmě tim nechci říct, že mám něco proti linuxu.Pracuji na něm také.
Odpovědět0  0
romanino | 16.5.200711:30
Blahopřeji k jednoznačnému vidění světa! Když je pro tebe Win Vista to nejlepší na světě, nedá se na to ani snad nic říct. Jen mohu skromě podotknout, že NEJLEPŠÍ Visty oficiálně testuji od vydání první neveřejné testovací verze až donedávna. Takže si troufám říct, že o tomto systému vím o dost více, než 99 % uživatelů. Ta tvoje jistota mi doslova bere dech!! Jen jeden dotaz. Víš o tom, že existují i non PC systémy? Máš s nimi zkušenosti, které vedou k tvému výroku o nejlepším systému?
Odpovědět0  0
J. Ashen L.V. | 16.5.200711:34
"nejlepší systém na světě ­- Windows Vista­" :­)
Rád se po ránu zasměju. Osobně neznám OS o kterém bych si troufal říct že je nejlepší na světě.
"Polovina z vás tady ani určitě neví nic o těch patentech a troufám si říct, že Steve Ballmer do toho vidí víc než vy.­"
O patentech toho vím relativně dost ­(dělám s nimi 5 dnů v týdnu­), ale pan Ballmer zatím neřekl o které patenty se jedná. Kdyby řekl aspoň jedno č. patentu, tak se na to rád podívám a pak můžu říct na které straně je pravda. Ale pan Ballmer se ohání pouze množstvím, takže to vypadá že ví taky prd.
Mám doma legální Windows XP, ale používám raději Linux :­) ­- tzn. že jsem chytrej linuxář :­).

Omlouvám se všem za češtin.
Odpovědět0  0
FrantaXX | 16.5.200711:34
Co třeba ­"okna­"? To je řekněme řešení uživatelského přístupu, které by bylo zřejmě možno patentovat. Okopírováno MicroSoftem z Unixu.
Nic proti tomu, že Microsoft Windows prodává, ať si je prodává, když má kupce. Jde spíš o to, že využívá dobré vůle tvůrců OpenSource, kteří si ­(například­) nepatentovali 3D okenní systém, takže Microsoft může bez potíží prodávat svoje Aero ... atd.
Odpovědět0  0
Zajda82 (7) | 16.5.200711:47
no nevím,
"okna­" okopírováno microsoftem z Unixu?
myslím, že pak by se dalo o ­"kopírování­" mluvit v každém kontextu, okopírovalo BMW volant od forda?

a jaktoze ten zpropadeny MS okopiroval for cyklus? a proc vubec nenapsali OS bez pouziti cyklu ;­-­)

takhle by sme mohli jit fakt az nekam do hajzlu, sou veci co se patentovat nedaji ­"veci zrejme­" a to plati na OBE STRANY, takze veta ­"microsoft okopiroval okna­" je pitomost
Odpovědět0  0
cml11 (419) | 16.5.200714:40
Moc hezký příklad:­) Jenže co je věc zřejmá? Ve středověku by třeba volant nebo for cyklus věcí zřejmou určitě nebyl.
Odpovědět0  0
FrantaXX | 16.5.200715:32
Co se týče oken, určitě to lze udělat jinak, takže to není tak zcela zřejmá věc. Takhle z fleku mě třeba napadají místo oken interaktivní seznamy aplikací ­(svého času jsem něco takovýho dělal ještě pod DOSem pro sbou sokromou potřebu, v okamžiku kdy jsem začal používat Windows jsem tu aplikaci přestal dál vyvíjet­).
Odpovědět0  0
FrantaXX | 16.5.200715:38
Já skutečně, být někým důležitým z OpenSource, bych po tomhle nechal patentovat rozšíření oken do 3D ­(řekl bych že celkem jasná patentová záležitost a Linux byl první­) a vyžadoval striktně od Microsoftu velmi mastné licenční poplatky za Aero. ­(a ostatním bych to licencoval zadarmo za registraci :­-P ­).
Odpovědět0  0
Kaa_cz | 16.5.200711:43
Alespon ja osobne nemam nic proti placeni. Ale v tomto pripade je to zjevny FUD, MS vyhrabal pres 200 patentu typu ­"dvojklick­" ktere maji tak maximalne regionalni platnost a za zadnou cenu je nechce odhalit. Snazi se jen odstrasit bezne uzivatele aby linux vubec zkusili .. vyhrozovanim, ze s nim pak budou mit problemy. A to je sprostarna .. At hodi do placu ty patenty nebo at drzi hubu a omluvi se .. jsem zvedav jak tuhle ostudu zamazne ..
Odpovědět0  0
cml11 (419) | 16.5.200714:47
MS jde hlavně o to, aby vytáhl peníze z každého kdo vlastní počítač. Systémem drábů a příslušných sankcí které k tomu mají majitele PC donutit si ale koleduje o odeslání části z nich ke konkurenci. Tím ovšem bude mít o pár miliard nižší zisk, což je naprosto nepřípustné. A tak se před extra tvrdými zásahy proti uživatelům zaměřuje na zničení konkurence, aby ti neměli kam odejít.Pokud by se to nedej bože podařilo, bude to s námi hodně špatné..
Odpovědět0  0
Kaa_cz | 31.5.200721:38
jsem ochoten zaplatit za licence věcí v linuxu ­(kodeky a spol­) .. a klidně i zaplatit za udržování repos a vývoje linux a desktopu .. M$ ať jde DO HAJE ! :­-)
Odpovědět0  0
Tomas.K | 31.5.200721:54
No sorry ale z tohoto je ta zaujatost opravdu nepostřehnutelná... u linuxu platit??? to jde uplne s tou hlavni myslenkou... hlavne at jde ten microsoft do kytek...protoze to rikaj ostatni... lidi mejte vlastni hlavu ;­) a padny argumenty :­) tamhle se fackujou dve firmy a kazdej to hnedka bere strasne osobne :)
Odpovědět0  0
MR.RAM | 16.5.200715:19
Tak zaprve si mi zdelil jednu uzasnou novinu a to ze windows vista sou nejlepsi na svete. Je treba rozlisovat pojmy jako ­"nejlepsi­" a nejrozsirenejsi. Ja mam doma jak widle tak Linux a kazdy system ma neco do sebe. Jenomze Microsoft zjistil ze musi z neceho vyrazit prachy ­(ze jich ma teda strasne malo­) pac ta uzasna vista se o proti ocekavani vubec neprodava. A fakt je to sranda ze firma ktera zacala vsechno na jedne kradezi jak uz je tu psane ­"zlodej krici chytte zlodeje­" se ted vsteka. Misto toho by meli horecne makat na tom prvnim service packu na vistu ikdyz podle tebe je tak strasne uzasna a necht jine vyrobce na pokoji. Jak kdyby jim nestacilo ze maji svetovi monopol co se softwaru tyce chudacci maly.
Odpovědět0  0
MuadDib (85) | 17.5.200710:36
Samozrejme, lenže teraz Microsoft chce, aby si im v podstate platil za niečo, čo ani nevyužívaš, čo si si ty súkromne vymyslel a urobil. To je pre kapitalistov typické, že kradnú ­- a nazývajú to Lockeovským osvojovaním si.
Rozdiel je totiž v tom, že ja nepoužívam alebo nechcem používať nič, čo je ich, čo vyrobili oni.
Ale nechať si patentovať nápad, to je ako keby som sa ­- v ducho Lockeovského osvojovania ­- vyhlásil za majiteľa všetkého vzduchu a potom pýtal poplatky od každého za to, že dýcha.
A ak by ich nebol ochotný platiť, tak by som ho zatvoril do basy, kde by drel ako otrok, kým by to nesplatil. To je typický moderný kapitalizmus ­- zneužívanie štátnej moci na dosahovanie osobného prospechu.
A to, či bol Windows OS, alebo nie, je predsa z hľadiska patentovania irelevantné!
Odpovědět0  0
MarS21 | 16.5.20078:01
Se mě spíš zdá, že celé ­"slavné­" Visty jsou napodobenina Linuxu, takže by to mělo být spíš naopak ­- MS by měl platit za nápady Linuxu, jinak by to šlo pořád ve šlépějích starých oken. :­-)
Odpovědět0  0
FrantaXX | 16.5.200710:12
Souhlas, celé Aero, vzhledem k tomu, že vyšlo až po, je kopií ­(a ještě nepodařenou­) 3D správců oken v Linuxu. Škoda, že si tvůrci XGL a dalších nezaregistrovali patent a M$ s celým Aero by pocítil svou vlastní taktiku, buď by platil, anebo by nebylo žádný Aero ­(no ale nejspíš by ho ­"ukrad­" jako všechno­). Ale tvůrcům OpenSource jde zřejmě skutečně o pokrok a ne v první řadě o peníze.
Odpovědět0  0
Airwar (233) | 16.5.20077:41
Příjde mi to k smíchu. Na záčátku byli první windows který Bill Gates vpodstatě ukradl, pak přišli další okna, v každých z nich bylo něco kradeného, povětšinou z MAC OS či právě z Linuxu ­- ani Visty nejsou vyjimkou.

Ale chápu že kolem sebe kope když tuší že jim teče do bot.
Odpovědět0  0
romanino | 16.5.20079:36
To je naprosto výstižné, Makrochrocht ukradne co může ­- zejména Visty jsou toho jasným důkazem, zfušuje to a prodá za neskutečný peníz. A my mu všichni zobeme z ruky. Bill má jednu tajnou myšlenku. Postupem času bude paušálně kasírovat za použití JAKÉHOKOLIV sw. Jak se Vám to líbí?
Odpovědět0  0
cml11 (419) | 16.5.200710:32
Na začátku nebyly první Windows, ale MS­-DOS. Nicméně i jeho původ přesně odpovídá tomu co MS provádí celou dobu své existence. Lehce upravený systém od jiného autora šikovně prodaný IBM. A takhle vlastně vznikají všechny MS produkty dodnes. Kdyby neexistoval systém patentů a autorských práv, už by MS dávno zanikl, protože vlastní tvůrčí invence zevnitř firmy limituje k nule.
Odpovědět0  0
Iron Man | 29.5.200720:46
Konečně zde někdo vzpomenul realitu, win 95 byly z velké části postaveny na ukradeném kódu z OS společnosti Apple. To že zloděj Gates není dnes v base, kam tento nestydatý zloděj patří je slabá pozice Applu na konci 90 let a kapitálový vstup MS do Applu, čímž byla smetena žaloba ze stolu. Pan Gates se zjevně domnívá, že jsme všichni náctiletí a nemáme ponětí na čem postavil svůj moloch.
Odpovědět0  0
freon (24) | 16.5.20077:37
Odpovědět0  0
Krutas57 | 15.5.200715:58
Shrnu to do několika bodů:
1­) Zdá se, že se MS bojí že ho Linux za chvilku převálcuje, tak na něj musí něco rychle vyhrabat.
2­) To mi řiká někdo, kdo u každého svoje produktu tvrdí ­"Je ještě bezpečnější než předchozí verze.­" a po týdnu prodeje vydá několik ­(desítek­) záplat s popisem ­"Opravuje kritickou chybu v zabezpečení...­" ?!
3­) ­"Za jakékoliv použiví oken v čemkoliv chceme zaplatit!­" vzkazuje nenasytný Microsoft.
4­) Podle mě je nejkvalitnější program ten, co má přijatelný požadavky, je dobře udělanej ­(minimum chyb a uživatelsky je příjemnej­) a hlavně SE DÁ KOUPIT ZA ODPOVÍDAJÍCÍ CENU. Na Microsoft mi to moc nesedí...
Odpovědět0  0
V3N3C | 15.5.200718:22
Sakra mas pravdu!!
Odpovědět0  0
Styryx (39) | 15.5.200714:31
"bez nich by prý pokrok v softwaru nepostupoval takovým tempem­" ... já mám spíš z toho takovej pocit, že tyto patenty pokrok brzdí. ­(pokud by šlo skutečně o pokrok, tak by bylo z tohoto hlediska optimální, aby kdokoli vymyslí, jak řešit nějakou úlohu, to dal k dispozici ostatním, aby toho mohli využít a nevymejšlelo se to znova jinak ­- a z toho mi vychází pokrokovější víc OpenSource než patenty­). U patentů ­(čti u Micro$oftu­) jde IMHO pouze a jenom o peníze, o pokrok v žádném případě.
Odpovědět0  0
V3N3C | 15.5.200714:47
souhlas! Nikomu nebvadí,ze Microsoft bere napady Linuxovym distibucim. On muze jelikoz je Linux open source a tak si ho muze predelat kazdy, ale naopak to ne. Nechapu oni se snad Linuxu boji a to se ohani se kecama jak sou neprekonatelny. Kdo to brzdi Linux urcite NE. Neprekonatelny a bezchybny microsoft zase obahajuje svuj deravy a drahy soft.
Odpovědět0  0
666 Diablo (39) | 15.5.200723:01
Oni se linuxu neboji, vi moc dobre, ze drtiva vetsina serveru bezi na linuxu a ze na jejich serverovy systemy se vetsinou kasle... ale zas na druhou stranu se zas vetsinou kasle na linux jako na desktop... teda aspon ja ho nechci ani videt :­-)
Odpovědět0  0
Airwar (233) | 16.5.20077:45
A to jsi vážně dal Microsoftu 4­- 8 tisíc za jejich OS a nebo jsi ho ­"sprostě­" ukradl?
Odpovědět0  0
Hugataga | 15.5.200714:52
Máš recht, microsoft jde pouze po penězích. Ať žije ­" windows genuine advantage­" ověřování pravosti je nesmysl. jde jen o to tahat z lidí peníze zastrašováním....
Odpovědět0  0
lacir (8) | 15.5.200714:55
Na druhu stranu, MS to asi mysli tak, ze on cpe miliardy a naozaj ze miliardy dolarov do vyvoja SW a preto tie $ chce spat a riadne rozmnozene, pretoze ako kazda spolocnost chce byt ziskova a mat velke peniaze na dalsi vyskum. Podla mna je rola MS v pokroku SW neodskriepitelna. Inac fandim otvorenym formatom, standardom a OpenSource ­(je to transparentne a...mne sa ten MS pokrok platit nechce:­) )
Odpovědět0  0
cml11 (419) | 15.5.200716:10
Pokrok brzdí veškeré patenty a autorská práva všeobecně, jelikož neumožňují jednoduše navazovat na vývoj existujících produktů nikomu jinému než vlastníkovi.Jsou dobré jedině k tomu, aby svým autorům vydělaly pořádný balík.Když budete vlastnit dost patentů či autorských práv, nemusíte už do konce života dělat nic jiného než se soudit s kde kým aby Vám zaplatil.MS nemusí prodávat kvalitní produkty.Nemá to zapotřebí.Do dnešních rozměrů vyrostl na právním a marketingovém oddělení. Nikdy nepřišel s ničím jako první, ale jeho ekonomická síla je obrovská.
Odpovědět0  0
MuadDib (85) | 23.5.200714:12
Přesně tak, viz třeba knihu ­"Free Culture­" od L. Lessiga.
Systém intelektuálního vlastnictví se hodí právěže jenom kapitalistickým rentiérům.
Odpovědět0  0
dement | 25.5.200718:25
Presne tak, ochrana autorskych prav je neprimerene silna. V minulosti se s jejich ochranou zacalo, pac to bylo na prospech rozvoje spolecnosti. Dnes je tomu spis naopak, zejmena SW patenty rozvoj brzdi. Zakony o SW patentech vylobovaly mamuti koncerny typu M$, aby se snadno zbavili konkurence v podobe Open Source a sharewarovych­/freewarovych programatoru. Jesteze SW patenty neplati ve vsech statech ... staci formalne presunout vyvoj a je to. Mrkwo$ofti drzost a nenazranost je nekonecna, ale ne vsemocna.
Odpovědět0  0
MR.RAM | 15.5.200714:09
Co se pohybuju v oboru tak porad nekde ctu, ze Microsoft se soudi o to nebo o ono. At radsi opravuji kvanta chyb ktere nasekali do XPecek a spouzitelni ten ­"zazrak­" kteremu rikaji windows Vista. Napriklad spolecnost Minolta a nejenom ta dela drivery pro sva zarizeni systemem pokus omyl jenom proto ze velecteny Microsoft neuvolnil kod. Nakonec to stejne vzdycky odnese obycejny uzivatel.
Odpovědět0  0
wrah (108) | 15.5.200713:37
Vzhledem k tomu, že kód linuxu a windows je docela nekompatibilní, tak by mě zajímalo, kde že je shodný. Ať Microsoft ukáže které že části mají být jeho, a za pár dní je někdo přepíše a bude pokoj. Ale to je přesně to, co si MS nemůže dovolit, neměli by pak do koho rýpat a komu vyhrožovat.
Odpovědět0  0
freon (24) | 16.5.20077:28
napriklad windowsi resolver a par dalsich sitovin bude obslehnutej z nejakyho unixu.... viz WINDOWS­/system32­/drivers­/etc­/ ­(na zpetny lomitka to kvuli vam prepisovat nebudu:­-­) ­)
Odpovědět0  0
_Mio | 15.5.200712:44
Podle me je to nesmysl, a to uz od pocatku patentu, patent u softwaru je napad jak neco resit, ale je tak nekonkretni ze se da o cemkoli podobnem tvrdit ze to porusuje patent.

Ale dulezita je realizace myslenky a ty jsou somozrejme odlisne a tvrdit ze kernel linuxu porusuje patenty Microsoftu by musel Microsoft dokazat predlozenim prislusnych zdrojovych kodu vyplyvajicich z daneho patentu a to starsich nez se prislusny kod objevil v jadru linuxu.


Od Microsoftu je to neuveritelna drzost po kradezich typu mpeg­-4 filtru z open source.
Odpovědět0  0
MuadDib (85) | 17.5.200721:52
Přesně tak, to by byla cesta do otroctví a do pekel!
Odpovědět0  0
vodic (56) | 15.5.200712:35
Porad jen plna huba kecu. Je zajimave, ze Ballmer nejak zapomina odpovidat na otazky typu ­"A ktere ze patenty to jsou?­".
Odpovědět0  0
-M&N- (19) | 15.5.200718:42
To by mne také zajímalo! Co lze tak softwarem ­(protože OS je software; opensource hw nechávám stranou­) porušit za patenty? Přece patentovat lze vynález a za vynález se zejména NEpovažují mj. počítačové programy! Nechápu to.

Tím samozřejmě nemyslím obšlehávání kódu, ale když dva lidé naprogramují totéž aniž by od sebe ­"opisovali­", nejedná se přece o porušování jakýchkoliv práv a patentů :­\.
Odpovědět0  0
Zajda82 (7) | 15.5.200712:16
Neviděl bych to tak černě, Microsoft se patenty bude pouze ohánět, jelikož pokud by se pokusil je vysoudit, OS komunita bude nucena vymyslet místo oněch patentů věci nové. Na konci by prohrál MS, protože už by se nebylo čím ohánět a křičet do světa.
Odpovědět0  0
Boguš (916) | 16.5.20076:51
... řekl bych že Ballmer je tak trochu blázen ....
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.